Now Reading
Bonnier Publications – Innovativ digital affärsutveckling
0

Bonnier Publications – Innovativ digital affärsutveckling

by Daniel Norin4 januari, 2017

Bonnier Publications är utgivare av flertalet magasin både egna och s.k licensierade (National Geographics är ett exempel.)

 

Bonnier Publications är en utgivare inom Bonnier koncernen som handhar en rad magasin:

Icke licensierade
Vi i Villa - Flaggskeppet som har en utgåva på 2.1 miljoner hushåll i Sverige. Helt annonsfinansierad och ca 9 miljoner besök per år till webbplatsen, vilket gör den till en av de största webbplatserna i Norden för Villaägare.

Licensierade titlar (Där Bonnier Publications har säljuppdraget)
Aktiv Träning
Allt om Historia
Digitalfoto
Gör Det Själv
iForm
Illustrerad Vetenskap
Militärhistoria
National Geographic
PC Tidningen
Populärhistoria
Släkthistoria
Världens Historia

Totalt omsätter bolaget ca 110 miljoner per år.

Första mötet med Bonnier Publications var när de tappade mycket av besökarna online för flaggskeppet Vi i Villa. Fick uppdraget som konsult att se över orsakerna och åtgärda tappet. Sedan behövde man stärka de digitala affärerna eftersom budgeten digitalt hade ökat kraftigt gentemot 2015 och det behövdes nya sätt att få in de digitala intäkterna och fastanställde mig för uppdraget, samt att jag fick en plats i ledningsgruppen.
Att jobba med publishers är både roligt och ibland extremt utmanande, mest pga av att den digitala förståelsen är låg genom hela bolaget. Så några av nyckelfaktorerna för framgång:

Förståelse
En publisher är långt ifrån en ehandel när det gäller försäljning, det gäller att sätta sig in i produkterna snabbt och lära sig hur man kan transformera både produkter och säljkårer digitalt. Fördelen är att en publisher som Bonnier ofta har bra effekt digitalt med antalet besökare till webbplatserna och att de inte har haft något specifikt digitalt fokus. Så det är som ett smörgåsbord av möjligheter.

Utbildning
Att lära medarbetare vad man har för digitala möjligheter, vilka digitala möjligheter som man kan skapa och hur man ska sälja dessa kräver en kontinuitet i utbildningen. Det gäller att snabbt hitta passionerade personer som har lätt att ta till sig, applicerar den nya kunskapen och gör bra resultat för att de andra resurserna ska börja arbeta på likartat sätt. Det är utmanande att arbeta med människor och kontinuerligt följa upp på hur de applicerar ny kunskap. Jag älskar att följa med på kundmöten och passade på att jobba mycket säljkåren för att förstå hur vi skulle bygga upp den digitala produktportföljen.

Spring inte alltid framåt
Som Publisher har man oftast en bra effekt men springer nästan alltid framåt genom att skapa nytt innehåll. Jag valde istället vägen att förstå var relevant effekt fanns för våra kunder och nyttja dessa först istället för att springa framåt och skapa ny effekt som är svårare att sälja. Det blev till en ny typ av produkt som marknaden inte sett tidigare men den håller mycket högre relevans och därmed effekt för kunderna.

Kundnytta och enkelhet i produktutbud
Enkelt att prata om och svårt att applicera och ibland blir man förvånad. En av de bästa produkterna digitalt är en email-marknadsföringsprodukt som är enkel för alla (kund och säljare). Det speciella är att man kan segmentera den regionalt och demografiskt. Därmed kan man flexibelt erbjuda kunderna den effekt de verkligen behöver. För en säljare är det lätt att sälja in eftersom den email marknadsföringen vi gjorde hade hög effekt på öppningsgrader och klickfrekvenser. Det är också en bra komplement till de annonserna kunden köpte i tidningen.

Antalet besökare = bättre säljmöjligheter digitalt
Relevanta besökare = den absoluta styrkan hos en publisher som få kunder
nyttjar

Arbetade 90% av min tid för magasinet Vi i Villa och det är ett intressant magasin ur affärsperspektiv (de som bor i Villa gör stora investeringar på huset). Innan jag började så tappade webbplatsen mycket av sin premiumtrafik (besökare från Google) och det tar tid att återfå och bygga upp förståelse och en arbetsprocess för att skapa ytterligare effekt. Speciellt när de traditionella redaktionerna arbetar hela tiden med att skapa nytt utan att ta hand om det gamla som oftast har större värde.

Några av höjdpunkterna
- Var med och skapade två rekordår i antalet besökare. Främst genom organisk trafik från Google och nyhetsbrevsdatabasen som vi lyckades växa på rekordnivå.
- i Maj 2016 så nådde vi över 1 miljon besök till webbplatsen vilket aldrig hade hänt i Vi i Villas historia.
- Utökade prenumerationsdatabasen från 80 000 prenumeranter till 550 000 på 2 år.

Sökmotoroptimering
- Totalt en ökning med 45% från 2014 vilket motsvarar ca 1,5 miljoner fler besök till webbplatsen 2016. Det här är viktig trafik mot kunderna pga av sin relevans.
- Länktillväxten ökade rejält utan att köpa länkar. Det är helt organisk tillväxt och det är för att vi kunde engagera besökarna i t.ex tävlingar

Nyhetsbrev och standalones
- Ökning från 80 000 prenumeranter till 550 000
- Regionala och demografiska segmenteringsmöjligheter
- Ökning med 75% trafik in till viivilla.se från nyhetsbreven
- Antalet som öppnade standalones 5 051 997
- Standalones slog försäljning med 240% och annonsering i nyhetsbrev med 74% och den produkten stod för en viktig del av de digitala intäkterna (blev många miljoner) under 2016.

Jobbar fortfarande som konsult mot Bonnier Publications inom en rad olika områden. Speciellt med den regionala affären för de digitala produkterna.

Din reaktion
Inspirerad
200%
Räddade dagen
0%
Ska delas med världen
0%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response