Dataprylar
Now Reading
Byt kanal för ett stabilt trådlöst nätverk
0

Byt kanal för ett stabilt trådlöst nätverk

by Daniel Norin1 maj, 2015

Ok för er som har problem med ert trådlösa nätverk hemma så kan det bero på lite olika orsaker. Här kommer ett väldigt bra tips för er som upplever att det trådlösa nätverket är instabilt.

Många som jag pratar med upplever att det trådlösa nätverket hemma är instabilt. Det finns många orsaker till det men en vanlig är att det trådlösa nätverket ligger på fel kanal.

Trådlösa nätverk sänder på lite olika frekvenser. Bor man i ett tätbebyggt område som t.ex mitt i Stockholm så finns det oftast många andra trådlösa nätverk som ligger på samma frekvenser. Frekvensen benämns som kanal i inställningarna för det trådlösa nätverket.

Hur ser man vilken kanal man ska använda?

Det finns lite olika sätt men en av mina favoriter är ett program som heter inSSIDer och är gratis att ladda ner.

Ladda ner här

 

Det går snabbt att scanna av de olika frekvenserna och vilka trådlösa nätverk som finns på de olika frekvenserna. För att få ett stabilt nätverk så väljer ni en kanal som inte har många trådlösa nätverk på samma frekvens. Ett tips om ni har en nyare router och upplever instabilitet är att ligga på 5Ghz kanaler eftersom man brukar få ligga ostört där. Att tänka på är att 5GHz inte har samma räckvidd som 2.4 GHz och kan inte heller penetrera objekt lika bra som 2.4 GHz. Men man ska alltid prova först och se om det blir bättre. För min del så har vi inte så stor lägenhet så 5GHz fungerar utmärkt och jag får ligga ifred från grannarnas trådlösa nätverk.

Vill man ha en liten fin app till Android som funkar likadant som inSSIDer:

[sociallocker]

Ladda ner här

För att ändra kanal så måste ni titta i manualen för er trådlösa router hur man gör.[/sociallocker]

Din reaktion
Inspirerad
0%
Räddade dagen
67%
Ska delas med världen
33%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin

Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response