Operativsystem
Now Reading
Windows 10 – Microsofts nya baby
0

Windows 10 – Microsofts nya baby

by Daniel Norin2 april, 2015

Under 2015 kommer nya Windows 10 att tas fram och lanseras. Det blir en nysatsning från Microsoft efter att Windows 8 inte blev så välkomnat av användarna. Windows 10 är mer än bara en uppgradering – det är ett nytt Windows. Här berättar jag om de funktioner som de pratas mycket kring gällande det kommande operativsystemet samt ger dig en överblick av nya Windows 10.

Windows 8 blev ingen stor succé för Microsoft. Deras företagskunder blev missnöjda och alltför få köpte helt enkelt Windows 8, utan höll sig kvar vid Windows 7 eller äldre versioner. Bland annat så var det den nya designen och gränssnittet som ställde till det för Windows 8 och Microsoft. Den var alltför annorlunda och opraktisk enligt många företagskunder. Det nya operativsystemet har Microsoft valt att kalla Windows 10, och inte 9, som en tydligare markering på förnyelse och förbättring, och enligt dem själva så ska det vara det mest omfattande operativsystemet hittills.

Vilka förnyelser och förbättringar har vi då att se fram emot? Allt är inte helt klart än, men Microsoft släppte testversioner på det nya operativsystemet redan i höstas 2014 och släpper dessutom kontinuerligt förhandsvisningar där de presenterar nya funktioner. Idén med de tidiga släppen är att samla in så mycket information som möjligt om användarnas åsikter och ha en dialog med dem fram tills att slutversionen är helt färdig och redo för lansering. Själva lanseringsdatumet vet ingen riktigt när det blir, men spekulationerna är igång och där tror många på den senare delen av 2015. Microsofts inkludering av deras användare är just en anledning till att det ännu inte finns ett datum satt. De vill inte arbeta mot ett specifikt datum utan vill snarare arbeta mot ett så bra operativsystem som möjligt, och som användarna kommer att uppskatta.

Windows 10 skapar enhetlighet mellan enheterna

När man läser artiklar och ser förhandsvisningar om Windows 10 märker man snabbt av en grundtanke i arbetet mot det nya operativsystemet – enhetligheten mellan alla enheterna. Flera funktioner som kommer med Windows 10 ska fungera och vara anpassade för PC, smartphone och surfplatta. Här berättar vi hur.

I Windows 8 hade Microsoft som känt lagt mycket fokus på pekskärmsstyrning med bland annat ett nytt menysystem. Ändringarna visade sig i realiteten inte vara så praktisk för exempelvis kontorsanställda som spenderar mycket tid framför en dator varje dag. Tanke var att skapa samma känsla på en PC som på en surfplatta och smartphone och skapa en enhetlighet mellan enheterna. Samma gäller för Windows 10. Här är det för Microsoft viktigt att funktioner som kommer med Windows 10 ska fungera och passa in i samtliga enheter och skapa en enhetlighet mellan PC, smartphone och surfplatta. De har bara fått tänka om lite. Till Windows 10 har de bland annat låtit startmenyn komma tillbaka, med vissa ändringar och till mångas glädje.

I en förhandsvisning berättar och demonstrerar Joel Belfiore om funktionen Continuum. Den gör det enkelt för användaren att ställa om ett tangentbordsläge till pekskärmsläge. Och vice versa. Ett två-i-ett känner av när ett tangentbord kopplas in och kopplas ur, och skärmen styrs därefter och anpassas till det läge användaren önskar. Startmenyn går alltså över till helskärm vid pekskärmsläge och lägger sig på sidan vid tangentbordsläge.

Windows 10 kommer att ha en redan inbyggd appsvit med universella appar som fungerar för både PC, smartphone och surfplatta. Dessa appar har utvecklats för det nya gränssnittet just av den anledningen att de ska fungera på alla enheter. Idag är apparna olika beroende på enheten, men med de universella apparna kommer det alltså att vara en och samma för både PC, smartphone och surfplatta. Bland annat så kommer en Xbox-app att vara inbyggd i Windows 10 där användaren kan vara ansluten och spela när och var som helst, och på vilken enhet som helst. Streama spel med Windows 10, bjud in vänner till att spela via Xbox Friends, spela in och dela dina spel. Alla vänner och spel följer med i både din PC, smartphone och surfplatta som har Windows 10 installerat. Finns det flera PC:s i hushållet med Windows 10 går det att spela via en och samma controler.

Cortana är en personlig assistent

Cortana har varit med ett tag och har hjälpt användare som haft Windows på sina smartphones. Hon är framtagen för att underlätta för dig som användare i dina olika vardagliga ärenden – hon är en personlig assistent. Då Microsoft inte vill begränsa Cortana till en enda enhet kommer hon nu med Windows 10 även att finnas tillgänglig på PC.

Vem är Cortana? Cortana är alltså ens personliga assistent som underlättar ens vardag genom att ha koll på saker och ting som är viktiga och betydelsefulla för en själv. Joe Belfiore berättar i en förhandsvisning att Cortana, i jämförelse med Apples Siri, är mera personlig och att hon med tiden lär känna dig som användare genom att registrera intressen och vilka människor du bryr dig lite extra om.

Vad gör Cortana? Cortana kan hjälpa dig med en många saker och vi behöver inte gå in på precis allt. Cortana svarar på bland annat olika typer av frågor, bokar in viktiga möten som hon sedan påminner en om. Hon skriver meddelanden åt en samtidigt som man dikterar dem, för att sedan skicka meddelandet till önskad mottagare. Missade du exempelvis gårdagens fotbollsmatch? Då är det bara att fråga Cortana om slutresultatet. Hon vet hur det gick. Hon kommer även att finnas tillgänglig i Microsofts nya webbläsare, som vi går in på mer strax, där hon snabbt kan hitta saker du söker.

Var finns Cortana? I det nya operativsystemet som kommer med Windows 10 finns det en sökikon i navigeringsfältet längst ner på skärmen. När du klickar på den så är Cortana där strax ovanför sökfunktionen.

Är du mer nyfiken på Cortana? Läs mer här (http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-cortana).

Microsofts nya webbläsare Spartan

Windows 10 är Microsofts hittills mest omfattande operativsystem och utöver de redan nämnda funktionerna så kommer även en ny webbläsare att ta plats som i dagsläget bär kodnamnet ”Project Spartan”. Det är 20 år sedan som Microsoft kom med sitt första Explorer som sedan dess har blivit ett känt uttryck i många hem. Nu, i och med Windows 10, kommer alltså en ny webbläsare. Spartan kommer att drivas via en ny renderingsmotor EdgeHTML.dll, och kommer redan där att särskiljas från Explorer som drivs via Trident MSHTML.dll. Microsoft har medvetet rört sig ifrån det läge som används till Explorer, för att istället använda samma påslag som övriga, moderna webbläsare. Spartans nya renderingsmotor är framtagen för att mer passa in på hur webben faktiskt ser ut och fungerar idag.

Trident kommer dock inte att försvinna. Särskilt inte eftersom flera företags hemsidor kräver det och för att persondatorer ska kunna vara bakåtkompatibla. Microsoft har därför implementerat en tvådelad motor där både den nya renderingsmotorn och den äldre Trident kan laddas upp. Till Windows 10 kommer EdgeHTML att användas för webben och Trident kommer endast att användas för legala företagssidor. Spartan kommer att kunna användas till både PC, smartphone och surfplatta som har Windows 10.

Och vad kommer med Spartan? Bland annat kommer Cortana, den personliga assistenten, att vara inbyggd i den nya webbläsaren. Som inbyggd i den nya webbläsaren kommer hon att underlätta vistelsen online genom att exempelvis snabbt hitta saker vi söker. Vidare kommer Spartan även att ha en funktion som kallas snapping som gör det möjligt att frysa (ta en print screen) skärmen där du sedan kan klippa ut valda delar och även lägga till kommentarer. Urklippen kan skickas till exempelvis kollegor eller vänner som också är användare av Windows 10.

Vad kommer Windows 10 att kosta?

Windows 10 kommer att finnas tillgänglig som en gratis uppdatering för de användare som redan har Windows 7, 8 eller 8.1, och kommer att gälla i ett år efter lanseringen. Därefter kostar det pengar oavsett om du redan är en användare av Windows eller inte, och vad det kommer att kosta vet vi inte än.

Mera nyfiken på Windows 10? Vill du vara med och påverka slutversionen av Windows 10? Då kan du registrera dig här (https://insider.windows.com/) som en Insider och du är då en av de första som får testa de nya funktionerna. När du väl registrerad är det bara att ladda ner Windows 10, provköra de nya funktioner och känna på designen. Här hittar du också de förhandsversioner för Windows 10 som släppts och som visar hur operativsystemet fungerar på PC och i smartphone.

Din reaktion
Inspirerad
50%
Räddade dagen
0%
Ska delas med världen
0%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response