Företagsomdömen
Now Reading
Max Lidingö serverar våldsspel till barn (Max löste på ett bra sätt)
2

Max Lidingö serverar våldsspel till barn (Max löste på ett bra sätt)

by Daniel Norin9 maj, 2015

En av mina absolut sämsta upplevelser under mina 34 år är på Max Lidingö. Jag mådde riktigt illa efter det som utspelade sig där. Hur fan kan man vara så oansvarig inför barn! Läs mer får ni se och varför ni inte ska ta med era barn till Max hamburgare på Lidingö.

Ok så enkel story, är hungrig, ska handla på Willys som ligger bredvid. Så poppar in och tar två små hamburgare och en stor latte. Fullt hus så får gå in en bit på Max Lidingö.

Uppdatering 2015-05-10

Max har svarat upp och det både snabbt och proffsigt så de är tillbaka på Top of the mind

Hej! Fredrika Fredmark, PR-ansvarig på Max här. Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Jag skickade in en kommentar men prövar även mejl eftersom det känns angeläget. Jag förstår att du är upprörd, det hade jag också blivit.
Vi har en tydlig policy om att inte ha några som helst våldsamma spel på våra restauranger. Hur spelet ändå hamnade på Lidingös Max reder vi ut nu. Och för att garantera att det absolut inte händer någon annanstans så har vi stängt alla Xbox på restaurangerna tills vidare.’

Som sagt: tack!

Mvh Fredrika

Så vad händer på Max Lidingö…

Sätter mig vid ett pyttelitet bord och börjar äta. Plötsligt hör jag några kids som för ganska mycket oväsen. De är exalterade över något. Kollar mot de och givetvis så är det ett tv-spel som de lirar. Det är ett Xbox som Max har installerat på sin restaurang. Antar för att kids ska spela. Men vilken typ av spel serverar Max Lidingö?

Så en av ungarna för mer oväsen än den de andra. Några ganska osköna uttryck som kommer från en 10-12 åring och han är inte diskret när han vrålar.

”Ska hugga huvudet av honom”

”Fett nu tar vi honom, vi dödar han, kom igen!”

”Vafan vi måste döda flera, nu kör vi”

Är förundrad och börjar tänka på vilken typ av förhållanden som ungen kommer ifrån. Det här oväsendet håller på en stund och jag märker att fler och fler gäster till Max Lidingö börjar skruva på sig. De tycker det är obehagligt att den här lilla killen står och härjar fritt med ganska brutala ordval. Speciellt ett par som är lite äldre. De verkar vara helt i chock av det som utspelar sig. Tror inte de kommer tillbaka till Max Lidingö i första taget.

Personligen har jag en hård yta utåt och tål det mesta. Men när saker börjar bli tragiska på alla sätt så agerar jag. Jag gör det både för de andra gästerna på Max, för mig själv men framför allt för ungen. Går fram till de tre killarna och frågar om de kan vara lite tysta. Inget svar ”say what…”. Knackar då den mest annoying ungen på axeln och säger en gång till att dämpa sig. Ingen respons! Var är föräldrarna? Så nu bryr jag mig inte längre utan ställer mig framför kidsen och säger att de får skärpa sig ordentligt för de stör alla andra. Svagt ”ok” får de fram, vet ser ut som en kriminell och många blir osäkra i min närvaro men… Då kommer även pappan fram till the annoying kid och ber om ursäkt och att de behöver åka. Ehh ska han be om ursäkt för sin unge? Ungen ska inse sitt misstag och be om ursäkt själv.

En positiv grej var att en äldre man kom fram till mig och tackade för att jag orkade bryr mig.

Så vilket var spelet som de lirade på Max?

Teenage mutant hero turle från 7 år – spelet handlar om att slå på andra, döda fiender med olika vapen.

Demo av spelet

Mmmmm smakfullt Max! Lite extra dipp på den från Sveriges bönder…

Vad är nästa steg efter Teenage mutant hero turtle?

Kanske denna populära titel, ultravåld som vi inte har sett det tidigare (klart sevärd för att föstå vad kids lirar idag)

Max Lidingö ni skapar förutsättningar för att det här kan hända

Såklart inte Max kan ansvara om varenda unge, nej men de kan ansvara för vilka förutsättningar de skapar och även vilket socialt ansvar de ska ta. Att lira våldsspel som barn på en restaurang är inte i min mening socialt ansvar! Det stör även andra gäster som kanske överväger om att inte välja Max. Så en loss loss affär för Max? Vad skulle Max ledning säga om det (skickat ett sms till Richard Bergfors)? Kronor och ören är viktiga.

Max har väldigt lite om socialt ansvar på deras webbplats

Börjar man surfa in på Max hemsida så ser man snabbt att det finns mest om att plantera träd i Uganda, klimatkompensera och anställningar av funktionshindrade. Inget fel med det men var är resten? Var ansvarar man för nästa generations kunder…hur ansvarar man för egen personal.

Det borde finnas mycket fler riktlinjer på socialt ansvar men det visar Max hamburgares oseriösa sida.

Varför pratade jag inte med chefen på Max Lidingö?

För att det här inte en fråga enbart för Max Lidingö utan såg det här på vägen upp till Sälen. Stannade på Max i Borlänge och där hade de tv-spel för kidsen. Vet inte vilka lir de hade, men hur många Max har Tv-spel och vilka spel sätter de igång?

Frågan måste lyftas på högre nivå för att kickas neråt. Men i slutet på dagen så undrar jag vem man har anställt som chef som inte har kollen på vad kunderna ser. Min dag på Max Lidingö var helt förstörd, kommer åka dit igen pga att mina ungar gillar Max, men kommer alltid komma ihåg händelsen som jag tyckte var förjävlig. Det tar tid att vända den här typen av inställning.

Vad är min förhoppning?

Såklart att Max tar sitt ansvar, ser över vilka tvspel som de tycker är lämpliga på alla deras restauranger i Sverige. Jag kan omöjligtvis vara den första som reagerar på det här men många lever i tysthet…

Din reaktion
Inspirerad
8%
Räddade dagen
0%
Ska delas med världen
50%
Förstod inte
25%
Riktigt trist
17%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.
2 Comments
 • 9 maj, 2015 at 16:39

  Spelet ser ju helt ok ut och är från 7 år, så där finner jag inga fel. Det finns inge blod och inget våldsamt sätt som de ”Dör” på.
  Däremot saknas det något i den där ungens uppfostran och uppfattning av saker och ting som du nämner. Ett Barn ska helt enkelt inte säga saker som ”DÖ! Jag ska döda dig!” mm. Så som du även beskriver föräldrarnas agerande så låter det definitivt som att föräldrarna inte riktigt bryr sig och troligen förväntat sig att skolan ska uppfostra barnen, vilket är väldigt vanligt i sådana tillfällen.
  Det var i vilket fall som helst bra att du sa ifrån! Ett brev till föräldrarna vore något men inte till Max.

 • Fredrika Fredmark
  9 maj, 2015 at 16:53

  Hej! Fredrika Fredmark, PR-ansvarig på Max här. Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Jag förstår att du är upprörd, det hade jag också blivit. Vi har en tydlig policy om att inte ha några som helst våldsamma spel på våra restauranger. Hur ett sådan spel ändå har hamnat på Lidingös Max håller vi på att undersöker nu i skrivande stund. För att garantera att det absolut inte händer någon annanstans så har vi stängt alla Xbox på restaurangerna tills vidare.
  Mvh Fredrika

Leave a Response