Marknadsföring
Now Reading
Nyheter i Google Analytics GA v5
0

Nyheter i Google Analytics GA v5

by Daniel Norin1 januari, 2014

Google Analytics har släppts i version 5 för ett tag sedan, där vissa funktioner är riktigt bra! Läs om alla fina nyheterna.

 

Gränssnittet är ett riktigt lyft

Google analytics har fått sig en bra remake av gränssnittet. I början var det lite krångligt att hitta funktionerna. Men det gick snabbt att komma över tröskeln. Helt plötslitg passar gränssnittet för många olika användargrupper med en härlig uppsättning widgets. Det går att skräddarsy vilken information som visas i gränssnittet vilket är användbart på flera plan. Fortfarande är strukturen inte helt logisk men det blir bättre och bättre!

Realtidrapportering i Google analytics

Javisst! Precis som det låter, nu får man inte skön data i realtid från Analytics. Ni på marknad ska prompto springa iväg och köpa en 50 tums LED tv som sedan ska prydas med realtidsrapportering. Riktigt ögongodis och användbart på många sätt som övervakningsfunktion av t.ex kampanjer

 

Skräddarsydda rapporter i analytics

För mig är det superviktigt att kunna skapa skräddarsydda rapporter eftersom jag inte vill se en uppsättning av data enbart. Data ska korsköras för att bli vettig och användbar. Då krävs det att man kan skräddarsy rapporter som man kan skicka ut till olika avdelningar. Ekonomi vill se en sak, marknad en annan osv.

I nya Google Analytics så är möjligheterna bättre och jag tycker det är lättare att jobba med skräddarsydda rapporter.

Integration med Google Webmastertools

Sånt här går jag igång på 😉 Riktigt sweet att kunna se visningar,klick, genomsnittlig position och CTR! Givetvis kan man koppla API’et enkelt och få in i sin hemmasnickrade excel 😉

Multi-channel funnels i GA v5

Eftersom jag tycker svenska översättning är direkt löjlig av multi-channel funnels så får ni stå ut med det engelska uttrycket. Eller tycker ni ”kanaler med flera kanaler” är en soft översättning? Nja i vilket fall som helst så är det här en riktigt fin funktion, kolla i videon nedan

Events Goals en av de viktigaste nyheterna

Spårning av konvertering är ett måste i min värld och Google Analytics har kanske inte visat sin absoluta styrka på det området. Nu har Google Analytics fått en en riktigt fin funktion användarna skrek mest om. Events to Goals är enkelt när en besökare gör en action som inte är sidvisning så kan spåra ner det till mål.

Exempel på saker som man vill spåra och sätta som mål:
– Interaktion med funktioner, t.ex en prisslider på en ehandels site.
– Interaktion med flash och videos (hur lång tid tittade man på videon..)
– Nerladdning av filer

Det som är nice är hur lätt man kan kategorisera och sätta värde på varje event i nya Google Analytics! Det här kommer jag använda till de flesta projekt eftersom det ger ytterligare en dimension till spårningen.

Flödesvisualisering i Google Analytics

Ok what is it good for? Jodå det är kanske en av de lite bättre funktionerna som Google Analytics gänget kastat in i nya versionen. Att kunna visualisera flöden gör det enkelt och övergripligt att förstå hur besökarna surfar runt på webbplatsen. Det finns t.o.m s.k grupp-nodning av sidor som automatiskt grupperar de viktiga sidorna.

Social spårning

Sociala medier går nu att spåra direkt i Analytics genom lite tweak i javascriptet och extra tjänsten AddThis. I början användes bara Google +1 men nu går det att spåra alla tjänster som AddThis tillhandahåller ”dela” knappar för.

Bättre rapportfunktion för mobilanvändning

Google Analytics har fått en bättre och tydligare funktion för att se hur många och med vilka mobiltelefonsmodeller man använder för att besöka webbplatsen. En rolig funktion är att man kan få upp en bild på mobilmodellen i rapporten.

Webbplatsens hastighet

Det här är en liten funktion som smygit sig in i analytics men är viktig både för användarupplevelsen och för sökmotoroptimeringen.

Länka alla Adwordskonton till Google Analytics

Har man flera konton för AdWords så kan man nu länka dessa på ett väldigt enkelt sätt. Givetvis så går det att autotagga länkar på ett enkelt sätt för spårning.

Riktigt lyft med nya analytics

Älskar de nya funktioner för de är riktigt användbara. Mina personliga favoriter är förbättringen av de skräddarsydda rapporterna, Google webmaster tools ähhh jag gillar allt det nya på en eller annat sätt! Jag tror givetvis att Google kommer integrera fler av de egna tjänsterna i nästkommande versioner av Google Analytics som t.ex Website optimizer.

Din reaktion
Inspirerad
0%
Räddade dagen
100%
Ska delas med världen
0%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response