Marknadsföring
Now Reading
Spåra nyhetsbrev i Google Analytics
0

Spåra nyhetsbrev i Google Analytics

by Daniel Norin1 februari, 2015

Nyhetsbrev är ett medium som antingen kan ha väldigt bra effekt eller få en väldigt negativ effekt. För vem vill bli störd med ovälkommen reklam i mailboxen en måndag morgon? Att kunna spåra nyhetsbrevet i Google Analytics ger många svar på problem med utskicken. Så lär dig hur man spårar nyhetsbreven, vilket är relativt lätt.

Att spåra ett nyhetsbrev i Google Analytics är enkelt! Grundidén bygger på att varje länk i nyhetsbrevet får en speciell typ av kod på slutet. Låt oss säga att jag skickar ut ett nyhetsbrev från http://danielnorin.com. Länken som jag skapar för att kunna spåra ett nyhetsbrev skulle se ut ungefär såhär:

http://danielnorin.com/?utm_source=Nyhetsbrev%2BDaniel%2BNorin&;;utm_medium=Email&utm_content=billiga%2Bskor&utm_campaign=testnyhetsbrev

Inte speciellt vackert men det är ett måste för kunna spåra nyhetsbrevet i Google Analytics.

Ok så vad är alla utm, content etc etc i länken? Ska jag lära mig det utantill? Nope är svaret eftersom Google har ett magnifikt litet verktyg för att skapa länkarna på ett snabbt sätt.

Klicka här för att se verktyget

 

Verktyget i sig är enkelt att använda och det du ska tänka på är följande:

Namn Beskrivning Exempel
Campaign Name  Namnet på email kampanjen – Nyhetsbrev Mars 2012
– Kampanjerbjudande Mars
Campaign Source  Vem skickar nyhetsbrevet. Om det är ert företag så skriv in det,
är det t.ex En publisher så skriv in det.
– Daniel Norin
– Tradedoubler
Campaign Medium  Skriv email som medium, eftersom det är vanligst för nyhetsbrev 😉 – Email
Campaign Content (Valfri)  Om du har t.ex många ”call to actions” så kan du specificiera per länk vad de gör – 5% rabatt
– Nya produkter
– Läs mer
– Kontakta oss
– Textlänk
Campaign Term (Använd inte)

 

Det är viktigt att man planerar sin länktaggning i nyhetsbrevet. Jag brukar stoppa in direkt i mallen vissa länkar och sedan specifika för nytt innehåll. På det sättet kan jag byta ut de gamla snabbt genom att använda ”sök och ersätt”. Sedan lägger jag på länkar på den nya informationen så det stämmer bra. Brukar använda dreamweaver eftersom det är snabbt verktyg när man sysslar med kod.

Tänk på att byta ut standardlänkarna för varje utskick ni gör annars kommer det bli fel i Analytics. Är Campain Name Nyhetsbrev Mars 2012 så byter man ut till April 2012.

Se resultatet i Google Analytics

Efter man har gjort nyhetsbrevsutskicket så kommer det ta ett tag innan folk klickar på länkarna. Det går att ställa in ”dagens datum” för att hålla koll på vad som händer direkt.  För att se utvecklingen av nyhetsbrevet så tycker jag att det finns ett dåligt och ett bra sätt.


Dåliga sättet:
  Genom att gå direkt till Trafikkällor->Källor->Kampanjer så går det genom att göra ett sök att få fram nyhetsbrevet eftersom det är ”upptaggat” som en kampanj. Själv tycker jag personligen att man stängs in i mängden data som blir synbar.

Det bra sättet: Helt enkelt skapa ett segment för kampanjen nyhetsbrev. Applicera segmentet och ni kan rodda runt i analytics med segmentet som grund. Ni kan även se all data så som analytics är gjord för att se data 😉

 

Summering: Att spåra och analysera nyhetsbrev är viktigt! Genom nyhetsbrevet så kan man ta ut en mängd data om målgruppen som fick nyhetsbrevet. Är det t.ex befintliga kunder som man har kunnat segmentera i sina listor så säger det mycket om t.ex vilken tid man öppnade nyhetsbrevet, vilka budkskap som var extra intressanta att klicka på, vad gjorde man på själva webbplatsen efter klicken. Uppfyllde man de förväntningarna kunden hade på budskapet i nyhetsbrevet? Analys handlar i grunden till att ta in data för att sedan prestera bättre än tidigare. Så var noggranna i ert nyhetsbrevsflöde eftersom det är en kanal som är en guldgruva nära den väl fungerar som man vill.

 

Din reaktion
Inspirerad
0%
Räddade dagen
100%
Ska delas med världen
0%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response