Webbutveckling
Now Reading
Sökmotoroptimera HTML5
0

Sökmotoroptimera HTML5

by Daniel Norin3 januari, 2015

HTML 5 har funnits vid dörren ett bra tag och kommer att revolutionera webben på olika sätt och även hur vi kommer att sökmotoroptimera. HTML 5 kommer förändra sättet att sökmotoroptimera drastiskt så det gäller att vara tidigt ute och förstå den nya HTML 5 standarden och ta till vara alla möjligheter.En av de största förändringarna är introduceringen av nya kodd taggar som segmenterar ut en sida. I HTML 4 som de flesta arbetar med idag så är innehåll en enda stor massa i < div > och < span > taggar. Problemet är då att man inte kan definera vad för typ av innehåll det är för Google och de andra sökmotorerna. Sökmotorerna måste försöka definera innehållet och det blir lite sisådär med resultatet. Nu kommer en möjlighet att förenkla för sökmotorerna för vilken typ av innehåll som finns på en sida och man kan optimera de specifika delarna på en sida.

HTML5 taggar för sökmotoroptimering

– Ny <article> tag. Den nya <article> taggen är förmodligen det bästa tillägg från ett SEO perspektiv. Den nya taggen gör det möjligt att markera separata delar på en sida. Det kommer förmodligen sökmotorer lägga mer tyngd på texten i <article> tag jämfört med innehållet på andra delar av sidan.– En ny <sektion> tag. Den nya <sektion> taggen kan användas för att identifiera separata sektioner på en sida, kapitel. Fördelen är att varje avsnitt kan ha sin separata HTML-rubrik. Precis som med <article> tag, kan det antas att sökmotorerna kommer att ägna mer uppmärksamhet åt innehållet i separata avsnitt. Till exempel, om orden i en söksträng finns i ett avsnitt, innebär detta större betydelse jämfört med när dessa ord finns över hela sidan eller i separata avsnitt.– En ny <header> tag. Den nya <header> tag (som skiljer sig från huvudet delen) är en välsignelse för SEO-experter eftersom det ger en stor flexibilitet. Den nya <header> taggen är mycket lik den <H1> tag men skillnaden är att den kan innehålla en massa saker, såsom H1, H2, H3 element, hela stycken av text, hårdkodade länkar (och detta är verkligen viktiga för SEO), och alla andra typer av information du känner är relevanta att inkludera.– En ny <footer> tag. Den nya <footer> taggen kanske inte vara lika användbar som <header> men ändå gör det möjligt att inkludera viktig information där och det kan användas för SEO ändamål också. De nya <header> och <footer> taggarna kan användas flera gånger på en sida – dvs du kan ha ett separat sidhuvud / sidfot för varje avsnitt och detta möjliggör verkligen en hel del flexibilitet.– En ny <nav> tag. Navigering är en av de viktigaste faktorerna för SEO och allt som underlättar navigering är välkomna. Den nya <nav> taggen kan användas för att identifiera en samling länkar till andra sidor.En annan tag som kommer bli viktig för sökmotoroptimeringen är den nya <video> taggen som liknar mycket dagens <img> taggen 😉 Nu slipper man använda flashspelare för att bädda in en video, flash är no no för seo som ni vet så det här kommer underlätta en hel del!

Exempel på HTML4 vs HTML 5

HTML4<div id=”header”>[logo][links or navigation]</div><div id=”leftnav”>[navigation links]</div><div><p>text</p></div><div id=”footer”>[footer links]</div>HTML 5<header>[logo]</header><nav>[navigation links]</nav><article><p>text</p></article><footer>links</footer>

Nackdelar med HTML5 och sökmotoroptimering

Alt taggen har försvunnit! En tagg som används flitigt för sökmotoroptimering, ja kanske lite för flitigt eftersom en del blackhat tekniker bygger på att jobba mycket med alt taggen.- Google stöder inte HTML5 idag men de är nog otroligt sugna på att skriva om sina algoritmer mot att kunna segmentera efter HTML5 standarden. Här gäller det att hålla utkik efter vad Google säger.- Ett av de största problemet som jag ser är hur webbutvecklare och webbpubliceringssystem kommer att utvecklas med den nya standarden. Webbpubliceringssystem (CMS) idag är långt ifrån bra för SEO”n och de tar tid att utveckla eftersom det ska testas och åter testas för att fungera bra och för att slippa problemet med att hela tiden släppa patchar. Som webbutvecklare så måste man leva i nuet vilket långt ifrån många gör. Det gäller att hänga med och lära sig hur man kan använda den nya HTML5 standarden på ett effektivt sätt, inte minst för sökmotoroptimering eftersom Google fortfarande är den största kanalen för att driva besökare till en webbplats. Webbpubliceringsverktyg kommer få det tuffare att anpassa sig till den standarden eftersom de är komplexa program som tar tid att förändra.- Majoriteten av webbläsare idag har inte fullt stöd för HTML5 undantag är Safari 4 som har riktigt bra stöd. Firefox 4 och Internet Explorer 9 kommer ha fullt stöd för HTML5. Övergången för användarna kommer säkert ta tid även om det finns autouppdaterings funktioner. Problemet med att bygga webbplatser fullt ut i HTML5 idag är inte speciellt bra utan man behöver vänta tills man ser ett trendbrott i webbläsarstatistiken.

Slutord om HTML 5 och sökmotoroptimering.

Kod har alltid varit viktig för sökmotoroptimering men det har fortfarande varit väldigt basic i sättet att strukturera. Med HTML 5 så kommer vi se en väsentlig skillnad i struktur på sidor! Vikten av div och span kommer försvinna även om de fortfarande kan användas.Framtiden är redan här idag så passa på att lära er den nya HTML5 standarden eftersom den gör mycket nya möjligheter för sökmotoroptimering i framtiden!Vill ni läsa mer så finns hittar nu några bra länkar om HTML5 nedan:http://dev.w3.org/html5/spec/Overview.htmlhttp://html5demos.com/http://html5.org/

Din reaktion
Inspirerad
100%
Räddade dagen
0%
Ska delas med världen
0%
Förstod inte
0%
Riktigt trist
0%
Fick en tår i ögat
0%
About The Author
Daniel Norin
Gillar allt inom marknadsföring med inriktning på analys och sökmotoroptimering. En #¤% på att bygga datorer och åka skateboard.

Leave a Response